Verwarmen met biomassa

Het wordt steeds duidelijker dat we zuinig moeten omspringen met de grondstoffen van de aarde. De voorraden fossiele brandstof (aardgas, steenkool, aardolie) raken stilaan uitgeput. Overschakelen op biomassa is een voor de hand liggend alternatief.

Biomassa is een verzamelnaam voor alle brandstoffen van plantaardige (of dierlijke) oorsprong: hout, houtpellets, biogas uit keukenafval of mest, afval van land- en bosbouw en energiegewassen zoals granen, koolzaad en zonnebloempitten. Biomassa is een hernieuwbare energiebron. We kunnen immers altijd opnieuw bomen aanplanten en gewassen telen, en afval zal er altijd zijn. Tijdens hun groei absorberen planten en bomen koolstofdioxide (CO²). Als hout, wortels, bladeren of planten worden gebruikt om energie te produceren – door verbranding, vergassing, pyrolyse van hout of van landbouwgewassen – komt dezelfde hoeveelheid CO² weer in de atmosfeer terecht. De CO²-kringloop is dus gesloten; het verbrandingsproces is CO²-neutraal.

Als brandstof voor een cv-ketel wordt vaak gebruik gemaakt van houtpellets. Maar er zijn ook ketels of branders op houtblokken, houtspaanders en multibranders die met allerhande brandstoffen gevoed kunnen worden zoals graan, koolzaad, zonnebloempitten, enz. Biomassaketels kunnen perfect aangesloten worden op een bestaand cv-net.
De overheid voorziet niet onaardige fiscale en andere premies voor de installatie van dergelijke ketels. Meer info daarover vind je op http://www.premiezoeker.be/.

Bronnen:
http://www.livios.be/
http://www.infotalia.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten