Steenkoolkachels

Verwarmen met steenkool wordt weer populair. De vraag naar tweedehands steenkoolkachels is enorm toegenomen. Maar of dat een goede zaak is?

Steenkool is ongeveer 40 procent goedkoper dan stookolie. Dat komt ondermeer omdat de steenkoolvoorraden nog lang niet uitgeput zijn. Er is in de wereld nog tien keer meer steenkool dan olie en gas. Bovendien beschikken veel verschillende landen over een steenkoolvoorraad. Er is dus geen select clubje van landen dat de steenkoolprijs kan bepalen.

Maar er zijn een paar minpunten. Er is de aanvoer en de opslag van de kolen en je moet de assen kwijt kunnen. Een aparte kolenkachel in de woonkamer is een optie, maar dan moet je er het vuil en het stof in huis bijnemen. Bovendien bestaat er gevaar voor CO-vergiftiging.

Ook een eenvoudig rekensommetje leert dat steenkool eigenlijk niet interessant is. Steenkool verbranden in een oude kachel geeft een rendement van 40 à 50 procent. Dat is de helft van het rendement van aardgas of stookolie. Als de kolen maar de helft kosten van gas of olie, maar het rendement is ook maar de helft, dan levert het eigenlijk geen besparing op.

En dan is er nog de factor milieu. Voor het milieu is een slechte steenkoolverbranding het slechtste wat er is. Steenkool is een brandstof die een dikke zwarte rook geeft waarin zwaveldioxide, stikstof en andere vervuilende stoffen zitten die ondermeer zure regen veroorzaken.

Conclusie: verwarmen met steenkool is een stap terug, zowel qua comfort als qua millieuzorg. En ook voor de portemonnee zijn er eigenlijk geen voordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten