Speksteenkachels

Wie er een in huis heeft zal het beamen: er gaat niets boven de natuurlijke stralingswarmte van een speksteenkachel. Speksteenkachels bestaan al honderden jaren. Speksteen is een natuurlijk materiaal dat enorm veel warmte kan opnemen en vasthouden zonder te barsten, zoals andere stenen. Na slechts 1 tot 3 uur branden heeft een speksteenkachel voldoende warmte opgeslagen om een ruimte gedurende 12 tot 24 uur gelijkmatig te verwarmen. Een speksteenkachel is wel niet in staat een kamer onmiddellijk op te warmen, zoals een klassieke houtkachel. De steen die rond de kachel zit moet eerst warm zijn voordat de kamer mee opwarmt en dat kan een tijdje duren. Maar het volstaat meestal om de kachel elke 24 uur even aan te maken om de stenen en de kamer warm te houden. Het rendement van een speksteenkachel bedraagt meer dan 90 % en de verbranding is nagenoeg volledig met minder dan 0,1 % CO in de rookgassen.
Als de kachel groot genoeg is en de hoeveelheid steen minstens 1500 kilogram weegt, kan er zelfs een centrale verwarming op aangesloten worden.
Het enige nadeel aan een speksteenkachel is de prijs. Reken op 4.000 tot 20.000 euro voor een degelijke kachel. Maar het hoge rendement en het geringe houtverbruik zorgen ervoor dat u deze investering op relatief korte termijn terugverdient. Een speksteenkachel is een aanrader voor wie er de plaats en, uiteraard, het budget voor heeft.
Bron:
www.verwarming-info.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten