Autorijden kan goedkoper

Of je nu rijdt met een Toyota Prius, een Volkswagen of een SUV – je kan met elke auto zuinig(er) rijden! Alles hangt af van je rijstijl.

Een auto rijdt het zuinigst met een constante snelheid en een toerental net onder 2000 (dieselmotor) of 2500 (benzinemotor). Dat betekent zo weinig mogelijk schakelen en de cruise control gebruiken, als je zoiets hebt tenminste...


Als je vertrekt schakel je zo snel mogelijk naar de hoogst mogelijke versnelling. Om het meest efficiënt op te trekken schakel je net onder de 2000 (dieselmotor) of 2500 (benzinemotor) toeren naar een hogere versnelling en daarbij geef je relatief veel gas. Het toerental hou je vervolgens onder de 2500 toeren per minuut (bij een benzinemotor) en onder de 2000 toeren per minuut (bij een dieselmotor).

Optrekken kost energie en als je remt gaat die energie weer verloren. Om zo gelijkmatig mogelijk te rijden is anticiperen onontbeerlijk.

Op de snelweg rijden de meeste auto's het zuinigst bij circa 90 km/uur. Boven de 100 km/uur neemt het brandstofverbruik exponentieel toe. Een constante snelheid van 70 tot 90 km per uur geeft een gemiddeld verbruik van 5,4 liter brandstof per 100 km. Bij een constante snelheid van 120 km is dat 7,7 liter (42 % meer), en bij een snelheid van 140 km is dat 9,4 liter (74 % meer).

Verbruikt extra energie:
- Geopende ramen. Een open raampje bij een hoge snelheid geeft tot 5 % meer brandstofverbruik.
- Airconditioning. Airconditioning die vaak gebruikt kost ongeveer 25 % meer brandstof. Gebruik met beleid (alleen indien echt nodig) kost ongeveer 10 % meer brandstof.
- Banden met een te lage bandenspanning. De adviesspanning vind je in het instructieboekje, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het benzineklepje.
- De motor stationair laten draaien. Schakel de motor uit als je ergens langer dan 30 seconden moet wachten. Het brandstofverbruik van een motor die stationair draait kan oplopen tot 0,5 liter per uur.
- Zware voorwerpen in of op de wagen. Elke 10 kg extra gewicht betekent een extra verbruik van 0,1 liter per 100 kilometer.
- Fietsrek, imperiaal en dakkoffers zorgen voor een grotere luchtweerstand en dus voor meer brandstofverbruik. Rijden met een dakkoffer kost 16 % meer brandstof, een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30 % meer brandstof, een klassieke imperiaal zelfs tot 40 % meer. Fietsen plaatst je bij voorkeur op een rek achteraan.
- In de stad verbruikt een auto dubbel zoveel als op de snelweg.
- Korte afstanden afleggen met een koude motor. Speciaal hiervoor werd de fiets uitgevonden.

Bronnen:
www.wegcode.bewww.ecolife.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten