Houtkachels

Houtkachels zijn weer helemaal terug van weggeweest. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende prijs van elektriciteit, aardgas en stookolie.

Houtkachels werden al volop gebruikt in de middeleeuwen, maar dat betekent niet dat dit een archaïsch verwarmingssysteem is. De hedendaagse houtkachels halen een rendement van 75 tot 80 %. Bij deze hoog rendement kachels worden de vrijgekomen gassen uit het hout naverbrand, wat extra energie en hitte genereert en de hoeveelheid rook sterk vermindert. Een hoog rendement kachel verbruikt ongeveer 35 % minder hout dan een gewone houtkachel. Bovendien is hout - in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas, stookolie en kolen - een hernieuwbare energiebron en dus geen slechte zaak voor het milieu. Op voorwaarde dat het om afvalhout gaat, of hout uit goed beheerde bossen (met FCS-label).

Houtkachels zijn verkrijgbaar met een vermogen van 4 tot 11 Kw. Het vermogen geeft de verwarmingscapaciteit van de kachel weer. Zo zal een kachel met een vermogen van 6 Kw een ruimte van ongeveer 70 kubieke meter kunnen verwarmen. Een kachel met een vermogen van 10 Kw is geschikt voor een ruimte van 180 kubieke meter. Een centrale verwarming op hout behoort ook tot de mogelijkheden.

Bron:
www.verwarming-info.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten