Goedkoper eten

Zelf koken is altijd goedkoper dan uit eten gaan. Maar er hangt natuurlijk ook veel af van de ingrediënten die je koopt...

Test-Aankoop heeft berekend dat Colruyt, Makro en Carrefour de goedkoopste supermarkten zijn. Aldi en Lidl staan niet eens in de top tien.

De goedkoopste producten vind je onder de 'witte' merken, zoals 'Everyday Selection' van Colruyt, '365' van Delhaize en 'N°1' van Carrefour. Vaak is het enige verschil met merkproducten de verpakking. Maar we moeten eerlijk zijn: soms is er wel degelijk een verschil in smaak of kwaliteit. De mozarella van N°1 vind ik bijvoorbeeld absoluut niet lekker, de salami van hetzelfde merk is dan weer uitstekend.

Meestal liggen de goedkoopste producten op de onderste plank of juist helemaal bovenaan. De duurste producten staan op ooghoogte. Wat rek- en strekoefeningen in de winkel kunnen dus de moeite lonen.

Toch zijn goedkope producten niet zaligmakend. De goedkope prijs betekent dat er ergens fors bespaard werd: op de prijs van de grondstoffen en/of op het loon van de arbeiders. In sommige goedkope pizza's en lasagnes wordt de kaas vervangen door een synthetisch product dat dezelfde smaak en textuur heeft, maar niets met kaas te maken heeft. Niet goed voor onze gezondheid en voor de economie. Daarom wil ik pleiten voor goede basisingrediënten waar je een eerlijke prijs voor betaalt: aardappelen en groenten rechtstreeks van bij de boer.

De Belg schijnt de kampioen van de kortingsbonnen te zijn. Dat komt ongetwijfeld omdat je er wel degelijk tientallen euro’s per maand mee kan uitsparen. Wel oppassen dat je geen dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt, alleen omdat ze in promotie zijn! En soms zijn merkproducten met korting nog altijd duurder dan merkloze producten. Uitkijken dus…

Koop producten waarvan de houdbaarheidsdatum nabij is. Die zijn niet meer kraakvers, maar ook nog lang niet bedorven. Vaak kosten ze tot de helft minder.

Lokale seizoensgroenten en –fruit zijn vaak goedkoper (én gezonder) omdat ze niet over lange afstand vervoerd moesten worden en omdat ze niet in energievretende serres werden gekweekt. Een kalender met de groenten en fruit van het seizoen vind je op www.groentekalender.be.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten