Minder water verspillen

Water is relatief goedkoop. 1 m³ kost ongeveer 4 euro. Toch verbruikt één persoon al gauw 40 m³ per jaar, wat neerkomt op € 160. Wie een klein beetje oplet, kan zijn verbruik makkelijk halveren.

Kraantjeswater moet opgepompt worden, gecontroleerd, ontsmet en door een buizenstelsel gestuurd. Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar er is ook water dat helemaal gratis uit de lucht komt vallen! Al wat je moet doen is dit water opvangen in een of meer regentonnen. Regenwater is uitstekend geschikt om aan de planten te geven, het huis en de auto schoon te maken en het toilet mee door te spoelen. Zonde toch dat je daar drinkbaar water voor zou gebruiken? De Low Impact Man wast zich zelfs met regenwater!

Het meeste water in huis wordt verbruikt in de badkamer. Met een waterbespaarder op de kranen zal dat verbruik halveren. Een waterbespaarder is een kunststof dopje dat in de perlator van de kraan past. Een normale kraan verbruikt ongeveer 14 liter per minuut, met een waterbespaarder is dat 7 liter. Aan de waterstraal zal je het niet merken. Het dopje is zo uitgekiend dat de waterdruk dezelfde blijft. Meer info vind je op www.handigbesparen.be.

Goed nieuws voor wie een hekel heeft aan deze dagelijkse routine: afwassen met de vaatwasser verbruikt minder water dan afwassen met de hand! Voorwaarden zijn wel dat de vaatwasser helemaal vol zit en dat je kiest voor het eco-programma.

1 opmerking:

  1. Zeg, en je gewoon helemaal niet wassen en gewoon met een (goedkope) deoroller van de Aldi elke morgen eens onder de oksels en achter de oren! Daar bespaar je dagelijks minstens 75 liter water mee.
    Graag gedaan! Dirty Woman from Ieper

    BeantwoordenVerwijderen