Pensioensparen

Vanaf de dag dat je met pensioen gaat, zal je per maand een heel stuk minder inkomsten hebben. Het officiële pensioen zal totaal ontoereikend zijn. Het is dus echt wel een goed idee zelf een appeltje voor de dorst opzij te leggen. De overheid moedigt pensioensparen aan met een belastingvoordeel.

Al gehoord van het wonder van de samengestelde interest? Stel, je spaart 10 jaar lang 2000 euro aan 10 % en dan 20 jaar niets. Dan zal na 30 jaar je kapitaal aangegroeid zijn tot 214.000 euro. Als je de eerste 10 jaar niets spaarde en daarna gedurende 20 jaar – dus dubbel zo lang – 2000 euro spaart aan 10 % krijg je slechts 114.000 euro. Einstein noemde dit ‘het wonder van de samengestelde interest’. Het voorbeeld komt uit 'Rijk in 100 dagen' van Paul D'hoore.

Maar geen nood. Wie er niet vroeg bij was, hoeft niet te wanhopen. Je kan op elk moment met pensioensparen beginnen. Je hebt dan twee mogelijkheden: je kan instappen in een pensioenfonds of een pensioenverzekering afsluiten.

Pensioenverzekering Bij een pensioenverzekering weet je op voorhand hoeveel je spaargeld jaarlijks zal opbrengen. Dat ligt bij de meeste verzekeraars rond de 2,5 procent. Je hebt dus een goed idee van het kapitaal dat je zal ontvangen bij je pensionering.


Pensioenfonds of collectieve pensioenspaarrekening De klassieke pensioenfondsen garanderen geen minimumrendement, maar evolueren mee met de beurs. Tijdens goede beursjaren is een winst van 20 tot 30 procent geen uitzondering. Maar daar staat tegenover dat je geld kan verliezen als het minder goed gaat. Er is echter geen reden tot paniek! De ervaring leert dat het uiteindelijke rendement altijd een stuk hoger ligt dan bij een pensioenverzekering, namelijk rond de 7 à 8 %.


Wat te kiezen? Als je nog lang niet aan je pensioen toe bent, hoef je niet te twijfelen. Dan is een pensioenfonds de beste keuze. Als je stilaan de pensioenleeftijd bereikt, kan je maar beter op veilig spelen en kiezen voor de zekerheid van een pensioenverzekering.


Belastingvoordeel De overheid moedigt pensioensparen aan door een belastingvoordeel toe te kennen. Jaarlijks kan je een storting van een maximaal bedrag (voor inkomstenjaar 2009 is dat 870 euro) fiscaal in mindering brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten