Besparen in de keuken

Op het internet bulkt het van de besparingstips. Ik zet er hier een twintigtal op een rijtje. Hoe meer je er toepast, hoe meer je zal besparen.
- Als alles een vaste plaats heeft in de koelkast, bijvoorbeeld gerangschikt volgens thema: ontbijt, smaakmakers, drank, zuivel, groenten, ... hoeft de deur nooit lang open te staan.
- Zet de dampkap alleen aan als het echt nodig is. Ze zuigt ook veel warmte uit het huis.
- Ga pas afwassen als het de moeite is. Dan kan je veel meer doen met dezelfde hoeveelheid water.
- Groenten en aardappelen hoeven maar voor 1/3 onder water te staan. Bespaart water en energie.
- Als je kookt met een deksel op de potten, verdampt er minder water, én het wordt sneller warm.
- Ontdooi de diepvriezer van zodra er een laagje ijs in staat. Daarvoor hoef je echt niet eerst alles op te eten wat erin zit. Stop alles in een koelbox, schakel de vriezer uit en zet er een bakje warm water in om het smeltproces te bevorderen.
- Een nieuw pakje boter kan je in stukjes van 50 gr. snijden die je inpakt in boterpapier en invriest. Zo hoef je geen boter weg te gooien die al te lang in de koelkast ligt.
- Schakel na gebruik alle toestellen volledig uit door de stekker uit te trekken of het schakelblok uit te schakelen. Koffiezets, waterkokers en microgolfovens blijven elektriciteit verbruiken, ook al werken ze niet.
- Het spoelwater van groenten kan je aan de planten geven.
- Afsluitclips voor verpakkingen zijn een prima investering. Wasknijpers zijn even efficiënt en nog voordeliger!
- Gooi geen restjes weg, maar verwerk ze in eigen creaties.
- Experimenteer met eenvoudige recepten met weinig ingrediënten: frittata bijvoorbeeld (aardappelen, uien en eieren) en groentepuree (aardappelen en groenten. Denk aan worteltjes, kool, broccoli, spinazie, pompoen, knolselder, enz.). Ideaal voor noodgevallen.
- Doe pas boodschappen als er (bijna) niets meer in de koelkast zit. Zo hoef je niets weg te gooien dat bedorven is.
- Dankzij een weekmenu koop je niet te veel.
- Laat de deur van de oven open staan tijdens het afkoelen. Daar warmt het huis een beetje van op.
- Uit een zo goed als lege flacon detergent krijg je haast niets meer. Maar als je er wat water bij doet en flink schudt en kun je er zeker nog drie keer comfortabel mee afwassen.
- Laat ingevroren voeding ontdooien in de koelkast. De koude wordt er gerecupereerd.

3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tips, Veerle. Ik pas de meeste al toe, maar heb toch nog wat bijgeleerd. Dat van die boter en die waterkoker bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je groente, aardappels of rijst of zo kookt, draai t vuur uit t zodra het kookt. In het hete water met de deksel op de pan worden ze vanzelf gaar. Duurt misschien ietsjes langer maar kost niks. Ook handig als je even weg moet om de kinderen op te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je groente, aardappels of rijst of zo kookt, draai t vuur uit t zodra het kookt. In het hete water met de deksel op de pan worden ze vanzelf gaar. Duurt misschien ietsjes langer maar kost niks. Ook handig als je even weg moet om de kinderen op te halen.

    BeantwoordenVerwijderen