Groene tuin

Geen idee waarom, maar tuinen moeten tegenwoordig strak zijn. Elk takje moet in het gelid staan, elk blaadje dat eruit steekt moet onmiddellijk worden gekortwiekt, elk sprietje onkruid moet zo snel mogelijk worden verdelgd. Dat is niet alleen arbeidsintensief, het is ook duur en levert een gigantische afvalberg op. Het kan natuurlijk ook anders.

Een goedkope, arbeidsarme tuin begint al bij het ontwerp. Plant in een kleine tuin geen bomen en struiken die snel groeien en buitensporig groot worden. Dat scheelt alvast een hoop snoeiwerk. Plant inheemse soorten die aangepast zijn aan de grond in je tuin. Deze planten worden niet ziek en hebben geen extra meststoffen nodig.

Verder ben ik absoluut tegen het gebruik van pesticiden. Het kost geld en je doodt er niet alleen het onkruid mee. Je vergiftigt de grond, het grondwater en alles wat erin leeft. Wat is er trouwens mis met een weelderige strook groen gras waarin pinksterbloemen, klaver, boterbloemen, madeliefjes en paardenbloemen bloeien? Met een bosmaaier hou je randen en paden moeiteloos netjes. Het resultaat is een natuurlijke tuin waarin planten en dieren zich goed voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten