Maak je eigen broodbeleg

1. Verse choco
Verse choco is heerlijk, maar ook duur. De oplossing: zelf de lekkerste choco maken.

Ingrediënten voor 500 gr:
- Bodempje melk

- 200 gram donkere chocolade
- 100 gram boter
- 200 gram magere platte kaas
- Optioneel: soeplepel suiker of zoetmaker - ik gebruik bio-mascobado van de Wereldwinkel. Honing of ahornsiroop kan ook.

Werkwijze: Verwarm de melk in een pannetje. Voeg de chocolade in stukjes toe en laat langzaam smelten. Voeg de boter in stukjes toe. Goed roeren totdat alles goed gemengd is. Haal het pannetje van het vuur en doe er de platte kaas bij. Goed roeren, overgieten in een potje en laten stollen. Beperkt houdbaar in de koelkast.

2. Hummus
Een goed alternatief voor kaas – dat een grote ecologische voetafdruk heeft – is zelfgemaakte hummus.

Ingrediënten:
- kop kikkererwten (Gedroogde eerst een nacht laten weken en daarna 90 min. koken op een zacht vuurtje. Die uit een bokaaltje zijn klaar voor gebruik.)

- twee of meer soeplepels kookvocht
-
klein teentje look
- soeplepel olijfolie
- eventueel wat sesampasta
- koriander, komijn of andere kruiden
- citroensap
- gomasio
- sojasaus

Werkwijze: Mix alle ingrediënten tot je een gladde pasta krijgt. Kruid naar smaak. Lekker op de boterham, met schijfje tomaat en wat sla of als dipsaus bij staafjes selder, wortel of een blaadje witloof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten