Isoleren kan je leren

Een doorsnee gezin in België geeft 500 à 1200 euro per jaar uit aan verwarming. Met een goede isolatie kan dit bedrag halveren! De investering heb je dus snel terugverdiend.

Begin met het isoleren van het dak. Warmte stijgt immers en het dak is dus een gevoelige schakel. Met een goed geïsoleerd dak zal je meteen 24 tot 30 % minder energie per jaar betalen. Je hoeft geen specialist of vakman te zijn om dit te doen, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal regels. Een isolatielaag mag nergens onderbroken worden en moet één geheel vormen. Anders bestaat het risico op luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen.

Een belangrijk punt dat vaak verwaarloosd wordt is het dampscherm. Een dampscherm moet beletten dat er condensatie in de isolatie dringt. Het materiaal dat je daarvoor gebruikt is niet zo belangrijk. Als het maar waterdicht is. Het moet aan de warme kant worden aangebracht, in het geval van het dak dus aan de onderkant. En je mag niet vergeten de randen goed af te plakken.

De meeste oude dakconstructie hebben kepers van ca. 6 cm dik. De ruimte tussen deze kepers kan je perfect opvullen met glaswol of rotswol. 6 cm is al een mooi begin, maar als je een hoger rendement wil halen moet je minstens 12 à 15 cm isolatie aanbrengen.
Dakisolatie geeft recht op een premie van 2 tot 4 euro per m². 2009 is het jaar van de dakisolatie, want je krijgt nu een extra premie van 500 euro. Meer info op
http://www.premiezoeker.be/.

Bron:http://www.habitos.be/

1 opmerking:

  1. je kan last krijgen van boktor, insecten die je hele dakconstructie kunnen vernielen, denk je er last van te hebben ? kijk dan even naar de volgende link: boktor gassen de oplossing ! groetjes !

    BeantwoordenVerwijderen