Besparen op elektriciteit

Wist je dat sluipverbruik of stand-by verbruik van elektrische toestellen tot 10 % van je totale elektriciteitsverbruik kan uitmaken? Schakel toestellen dus volledig uit in plaats van ze in stand-by te laten staan. Daar bestaan handige hulpmiddeltjes voor, van tijdschakelaars tot speciale toestelletjes, zoals de standby-killer, een speciaal stekkerblok voor tv en pc (te koop op www.kudzu.be). Een andere mogelijkheid is een schakelstopcontact plaatsen voor het toestel. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de stekker uittrekken. Test wel of de instellingen niet verloren gaan als het toestel volledig wordt uitgeschakeld.
Kabelmodems en adsl-installaties spannen de kroon wat sluipverbruik betreft. Ze verbruiken continu 10 Watt, digitale decoders zelfs tot 30 Watt! Helaas moeten deze toestellen permanent in het stopcontact blijven zitten, omdat ze van op afstand worden geüpdatet. Als de stroom uitvalt, moeten ze gereset worden. In het beste geval doet het toestel dit zelf, in het slechtste geval mag je bellen naar de provider om het toestel weer aan de praat te krijgen.
Een gsm-oplader haal je best uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. Ook al zit de telefoon niet meer in de oplader, toch verbruikt het toestelletje nog elektriciteit. Hetzelfde geldt voor andere opladers!
Kies voor elektrotoestellen met minstens een A-label. A+, A++ en AA of AAA-toestellen zijn nog zuiniger in verbruik! Ze verbruiken 25 tot 50 % minder elektriciteit dan minder efficiënte of verouderde toestellen. Het verbruik van een elektrotoestel kan je meten met een energiemonitor, een toestelletje dat 20 euro kost (ondermeer te koop op www.kudzu.be). De distributienetbeheerders voor elektriciteit geven kortingsbonnen tot € 150 euro bij de aanschaf van een toestel met een A-label. De bon kan je aanvragen bij je beheerder. Op
http://www.vreg.be/ kom je te weten wie dat is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten