Suiker, een te vermijden goedje

Witte, geraffineerde suiker is niet gezond voor een mens. Het witte poeder verhoogt de bloedsuikerspiegel waardoor je weliswaar snel energie krijgt, maar daarna een dip kent die je snel weer naar suiker doet grijpen. Het is verslavend, leidt tot suikerziekte, zwaarlijvigheid en verzuurt het lichaam, wat tot botontkalking en zelfs kanker kan lijden. Als je suiker vermijdt, wat niet makkelijk is want in bijna alles wordt suiker gedaan, van ontbijtgranen tot zelfs ketchup, zal je merken dat je energieker bent, minder last hebt van mood-swings, en veel minder snoepaanvallen kent.

Dankzij het groeiende aantal diabetici is het gamma suikervrije producten aanzienlijk uitgebreid, maar vaak is daar de suiker vervangen door kunstmatige zoetmiddelen zoals fructose, tagatose, canderel, aspartaam, enz. Er wordt beweerd dat deze, zeker in kleine doses, ongevaarlijk zijn, Tagatose wordt gemaakt van melksuiker en fructose van vruchten en zouden dus ‘natuurlijk’ zijn.

Toch lijkt het me veel gezonder radicaal te kiezen voor gebak en snoep met natuurlijke zoetstoffen die nauwelijks bewerkt werden: appeldiksap, agave-siroop, ahornsiroop en honing. Snoep en koeken vervangen door fruit is ongetwijfeld nog gezonder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten