Huisdieren in crisistijden

De economische crisis maakt ook verrassende slachtoffers: huisdieren. Er worden meer dieren gedumpt, de dierenarts wordt minder geraadpleegd, vaccinaties worden overgeslaan, enz.

Volgens een berekening van The Independant kost een hond (die gemiddeld 12 jaar leeft) 10.607 euro. Een kat kost een stuk minder: 8.690 euro en leeft bovendien twee jaar langer dan een hond. En dan zijn er nog konijnen en slangen. Een konijn leeft gemiddeld 10 jaar en kost in totaal 3.169 euro. Maar een slang is financieel het interessantste beest. Voor de verzorging – waaronder muizen als voedsel – moet je zo’n 6.620 euro op tafel leggen. Maar je hebt er wel gemiddeld 25 jaar plezier van. De krant baseert zich voor deze cijfers op de gemiddelde levensduur, de gemiddelde hoeveelheid voeding die een dier nodig heeft, de kostprijs van een dierenhotel en de gemiddelde kosten van een dierenarts per jaar.

Deze tips kunnen helpen om de kosten te beperken:
- Koop een dier in het asiel. Als je geen belang hecht aan een indrukwekkende stamboom, kan je veel geld uitsparen bij de aankoop van een hond of kat. Een hond uit het asiel kost 100 tot 15O euro, een kat 50 à 75 euro. Voor die prijs krijg je een dier dat is ingeënt, gechipt, ontwormt, onvlooid, en eventueel gecastreerd of gesteriliseerd. Een rashond met stamboom kost 500 à 15OO euro, afhankelijk van het ras. In asiels zitten niet alleen oude, afgedankte honden en katten, maar vaak ook jonge dieren en zelfs pups en kittens. Bovendien zijn rasdieren veel gevoeliger voor kwaaltjes.
- Als je toch kiest voor een rasdier, doe je er goed aan zoveel mogelijk informatie over het ras te verzamelen. Sommige rassen zijn gevoeliger voor kwaaltjes zoals heupdisplasie of maagtorsie en zullen dus vaker naar de dierenarts moeten. Andere dieren moeten regelmatig getrimd worden in een salon. Allemaal kosten die je kan vermijden door je keuze vooraf goed af te wegen.
- Hou je dier gezond. Een hond heeft veel beweging en een gezonde voeding nodig. Droge voeding is goedkoper dan voeding uit blik. Zoek naar voeding met een evenwichtige samenstelling en een goede prijs/kwaliteitverhouding.

1 opmerking: