Kinderopvang

De prijs voor opvang bij een erkende opvangvoorziening (onthaalouder aangesloten bij een erkende dienst voor opvanggezinnen, erkend kinderdagverblijf, erkend initiatief voor buitenschoolse opvang) is wettelijk geregeld en wordt berekend op basis van het gezinsinkomen. Voor de periode tussen juli 2008 en juni 2009 ligt de prijs voor een dagopvang tussen 1,41 euro en 25,18 euro. Zelfstandige onthaalouders, mini-crèches en zelfstandige kinderdagverblijven bepalen zelf de opvangprijs. Die ligt tussen de 17 tot 25 euro per dag.

Informeer goed naar de prijs en wat erin vervat zit. Moet je bijvoorbeeld een vergoeding betalen wanneer je onverwachts geen opvang nodig hebt of als je kind ziek is en niet kan komen? Zijn luiers en maaltijden inbegrepen in de prijs? Zijn er andere extra kosten? Opvangkosten mag je, wanneer je kind jonger is dan 3 jaar, aangeven op je belastingformulier. Deze kosten worden afgetrokken van je belastbaar gezinsinkomen.

Maar kinderopvang kan ook volledig gratis. Natuurlijk heeft niet iedereen ouders die af en toe of regelmatig de kinderen willen bijhouden. Maar misschien is het wel mogelijk een beurtrol af te spreken met ouders die in de buurt wonen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten